2012

SX9372 : Surface of the New Quay refurbished

taken 12 years ago, near to Teignmouth, Devon, England

Surface of the New Quay refurbished
Surface of the New Quay refurbished
Access for businesses, services and visitors is needed all round the New Quay. As part of the flood defence works the unmade road has been replaced with concrete that neatly abuts the original stone structure of the quay: brown Dartmoor granite with some grey Torquay limestone on the right. The quay was built by Mr George Templer of Stover in the early 1820s for the shipment of Dartmoor granite for the rebuilding of London Bridge.
Haytor Granite Tramway

The Haytor Granite Tramway was built in 1820 by George Templer to transport granite from quarries at Haytor on Dartmoor to the Stover Canal and thence to Teignmouth docks (the canal had originally been built in 1792 by his father, James, to transport clay).

Most of the tramway's course can be traced using the Templer Way footpath Link , which also follows the canal and the Teign estuary to Teignmouth.

The tramway drops 400 metres in height during its 16 km route. Its use of flanged granite setts is unusual. The gauge was 1.3 metres. Oak points were used at junctions. The wooden iron-wheeled wagons were typically run in trains of twelve, hauled uphill when empty by a team of 18 horses, which also provided, together with wooden poles, the only means of braking on the downhill journey. "Accidents were not uncommon" LinkExternal link .

The quarries fell into disuse by 1858 and the tramway closed LinkExternal link .

Teignmouth's tidal flood defences

Following the success of the Shaldon and Ringmore tidal flood defence scheme across the river, the Environment Agency and its contractor Interserve are implementing a site-specific scheme for Teignmouth's back beach (officially the river beach). Here, high tides exacerbated by strong winds can cause flooding to the residential properties and businesses along the beach and the lanes that lead to it.

The scheme was announced in December 2011 LinkExternal link The different conditions compared to Shaldon require flood walls, doors and windows to be constructed at the face of the affected buildings. The appearance is not pretty but the work will protect these properties especially in future if sea levels rise. Another element of the scheme is to re-engineer a storm water holding tank and the deck covering it by Gales Hill, a minor access along the waterfront north of the New Quay Inn. It is believed that measures will also be taken to minimise the risk of pollution reaching the river.

The limited extent of the works, compared to the Shaldon and Ringmore scheme, means that they must all be undertaken simultaneously. Every effort has been made to reduce disruption to businesses, residents and the public.


Creative Commons Licence [Some Rights Reserved]   © Copyright Robin Stott and licensed for reuse under this Creative Commons Licence.
This photo is linked from: Automatic Clusters: · Bridge [249] · Quay [217] ·
1:50,000 Modern Day Landranger(TM) Map © Crown Copyright
+
+
1:50,000 Modern Day Landranger(TM) Map © Crown Copyright
TIP: Click the map for more Large scale mapping
Grid Square
SX9372, 1938 images   (more nearby 🔍)
Photographer
Robin Stott   (more nearby)
Date Taken
Saturday, 14 July, 2012   (more nearby)
Submitted
Thursday, 24 January, 2013
Subject Location
OSGB36: geotagged! SX 9391 7272 [10m precision]
WGS84: 50:32.6755N 3:29.9188W
Camera Location
OSGB36: geotagged! SX 9392 7273
View Direction
West-southwest (about 247 degrees)
Clickable map
+
NW N NE
W Go E
SW S SE
Image classification(about): Supplemental image
This page has been viewed about 97 times
You are not logged in login | register